Argentina visar AI:s kraft i presidentvalet

Bild skapad av AI

Denna nyhet är en del av den globala megatrenden Teknologiska framsteg

November 2023
Argentinas presidentval i år kan vara de första där kandidaterna har använt artificiell intelligens för att göra affischer och annat politiskt innehåll.

De två stora kandidaterna - Sergio Massa och Javier Milei - använde AI-genererat material för att marknadsföra sig själva och slänga varandra, rapporterar The New York Times.

Affischer, digitala bilder och videor skapades från grunden med hjälp av AI. Men det fanns också exempel på AI-innehåll som placerade kandidaterna i kända filmer och memes.

Presidentkampanjen i Argentina har visat att AI har potential att bli en kraftfull faktor i kommande demokratiska val runt om i världen.

än sen då?
AI:s frammarsch innebär utmaningar för demokratin eftersom den kan användas för att sprida vilseledande information. New York Times förklarar:

"Forskare har länge oroat sig för effekterna av AI på valen. Tekniken kan vilseleda och förvirra väljarna, ställa tvivel på vad som är verkligt och lägga till desinformationen som kan spridas av sociala nätverk.”

AI i Argentinas val ger en förhandstitt på hur tekniken kan komma att användas 2024, ett år då flera stora val kommer att äga rum, bland annat i USA, Indien, Indonesien, Sydafrika, Mexiko, Pakistan, Ryssland och EU:s parlament.

Referenshylla:
Is Argentina the First A.I. Election? (New York Times)

UK cybersecurity center says ‘deepfakes’ and other AI tools pose a threat to the next election (AP)

Mer på WONKedition.com:
Countries fight ‘propaganda war’ to gain influence in Africa