Mexiko, Marocko, Vietnam är vinnare i dagens splittrade värld

Detta är en del av den globala megatrenden Politiska splittringar

Gata i Vietnam av Scopio from Noun Project (CC BY-NC-ND 2.0)

Februari 2024
Mexiko, Marocko och Vietnam är bland länder som framstår som vinnare i en värld av växande politiska spänningar.

Rivaliteten mellan USA och Kina, liksom konflikterna i Ukraina-Ryssland och Mellanöstern har drivit andra länder att ta parti.

USA och Kina blir mer och mer misstänksamma mot varandra. De är i en kapplöpning för att öka sin militära styrka och har satt restriktioner på de produkter de handlar med varandra.

Dessutom har EU, USA och Japan gått samman för att straffa och isolera Ryssland på grund invasionen av Ukraina. Ryssland är inte helt isolerat från världen eftersom det har stöd från länder inklusive Centralafrikanska republiken och Iran.

Två vinnare från all turbulens är Mexiko och Vietnam, delvis för att de inte har valt sida och har blivit viktiga mellanhänder i världshandeln.

Till exempel har många internationella företag, inklusive kinesiska företag, öppnat fabriker i Mexiko och Vietnam och anställt arbetare där istället för att ha produktion i Kina.

Det beror på att det har blivit enklare och billigare att sälja produkter som är tillverkade i Mexiko eller Vietnam jämfört med varor tillverkade i Kina, som inte längre är den självklara platsen för billig tillverkning.

Marocko har gynnats delvis för att det har blivit en neutral hamn som används av internationella företag för att skicka produkter runt om i världen.

Marocko positionerar sig också för att sälja mer el till europeiska länder som vill sluta importera energi från Ryssland.

Referenshylla:
These Five Countries Are Key Economic ‘Connectors’ in a Fragmenting World (Bloomberg)

Few countries are better placed than Vietnam to get rich (The Economist)

Chinese Traders and Moroccan Ports: How Russia Flouts Global Tech Bans (New York Times)

Can Morocco solve Europe’s energy crisis? (BBC)

Mer från WONKedition:
USA och Kina spionerar på varandra mer och mer